Самостійна діагностика стану вашого Макбука
25 авг 2024 13:19 59
Самостійна діагностика стану вашого Макбука

Самостійна діагностика стану вашого Макбука

Якщо вам необхідно полагодити MacBook, не обов'язково одразу замовляти обслуговування в сервісному центрі. Спочатку можна власноруч провести діагностику, щоб оцінити стан вашого лептопа та вже обґрунтовано визначити, які дії варто вжити далі. Як це зробити, розповідаємо у невеликій статті нижче. 

Що можна перевірити вдома?

Власноруч можна виконати дії, які не потребують особливих знань чи професійних інструментів. 

Не працює екран

Ви впевнені, що комп'ютер увімкнено, але екран лептопа залишається чорним?
Спробуйте підключити до гаджета будь-який інший дисплей. Якщо дані передаються, вбудовуваний екран MacBook треба лагодити в сервісному центрі. Якщо ні — напевне це системна помилка. 

Проблем у роботі клавіш

Натисніть на усі клавіші:

  • Не відповідає жодна з кнопок — проблема викликана несправністю шлейфу клавіатури. 
  • Несправні кілька клавіш — спробуйте почистити щілини стисненим повітрям та спеціальним засобом для чистки оргтехніки. Якщо після чистки проблема залишається, причиною можуть бути стійке забруднення, поломка механізму чи контактів — усі проблеми можна розв'язати в СЦ.

MacBook швидко розряджається

Увійдіть в налаштування та перевірте стан акумулятора. 

  • Якщо кількість циклів зарядки на мінімумі, у вашому MacBook акумулятор зношений й потребує заміни. 
  • Якщо з ємністю АКБ все непогано, вам треба з'ясувати, що саме “тягне” стільки енергії — можливо, треба закрити фонові програми, перевірити налаштування енергозбереження, а також оновити програмне забезпечення лептопа.

Неполадки зі звуком

Перевірте звукові налаштунки, очистіть роз'єми, оновіть macOS та спробуйте відтворити аудіо через різні провідні/безпровідні джерела.

  • Якщо ви чуєте звук на колонках чи в навушниках, проблема криється у вбудованих динаміках вашого ноутбука;
  • Якщо ви не можете відтворити звук жодним зі способів, можливо це великий системній збій, проблеми на звуковій платі тощо.

Комп'ютер працює повільно

Не намагайтесь запустити заважкі для вашої моделі MacBook програми. Звільніть не менше 10% пам'яті на жорсткому диску, закрийте зайві програми, оновіть програмне забезпечення. Якщо система висне навіть на простих задачах, це може свідчити про апаратні проблеми:

  • Перевірте кількість вільної оперативної пам'яті в Диспетчері задач; 
  • Використайте програму Disk Utility для перевірки стану жорсткого диска;
  • Запустіть стрес-тест для процесора (наприклад, Geekbench), а також утиліти Intel Power Gadget або iStat Menus, щоб слідкувати за температурою процесора під час роботи.

Макбук сильно нагрівається

Переконайтесь, що остання профілактика проводилась продовж останнього року. 

  • Якщо чистка дійсно не проводилась протягом останніх 12-18 місяців, перегрів скоріше за все спричинений скупченнями пилу;
  • За ноутбуком регулярно доглядають? Можливо ви запускаєте надто потужні програми та перевантажуєте процесор. Спробуйте використовувати ноут на охолоджувальній підставці.
  • Чистий ноут гріється навіть при невеликих навантаженнях? Найімовірніше в ньому просто зламався кулер.

Коли звертатись у сервісний центр за діагностикою?

В СЦ можна звертатись, як тільки ви стикнулись з будь-якими неполадками. Але навіть діагностика займає час та, якщо ви відмовитесь від ремонту, буде коштувати грошей. Щоб зекономити, спочатку проведіть доступні для вас дії та звертайтесь до майстрів, якщо після спроб самостійної діагностики ви не змогли чітко визначити корінь несправності (або причину виявлено, але зрозуміло, що для її усунення вам не вистачить знань та обладнання).